Feestdagenblues

feestdagenblues
De decembermaand staat bol van gezelligheid en in het teken van Sinterklaas, Kerst, Oud-en-Nieuw. Tv-spotjes, reclamefolders en weekbladen laten ons taferelen zien van blije, feestelijk geklede, mooie en vooral zeer relaxte mensen en prachtig gedekte tafels met het mooiste tafellinnen en daarop de mooiste serviezen en natuurlijk het fijnste kristal. De supermarkten wedijveren met een exclusief aanbod van het aller-lekkerste vlees en de zoetste lekkernijen. Een overvloed waar ik dan maar moeilijk uit kan kiezen. Verwachtingsvolle feestvoorpret…
En willen vooral gezelligheid: samen met de kinderen, met de familie of met vrienden, en een spetterende toast om een nieuw magisch jaar in te luiden.

Maar denk nu al deze ‘versiering’ eens even weg. Geen drukte, geen overdadige maaltijd, geen gezelschap van een levenspartner, van kinderen, familie of vrienden. Wat blijft er over als je alleen bent, met als enige gezelschap je zelf? Kun je het dan ook goed hebben? In tegenstelling tot alle drukte en hectiek in de buitenwereld is de stilte dan des te beter te voelen en te horen. Kun je stil zijn? Durf je stil te zijn?

In het verleden was ik zeer verwachtingsvol t.a.v. deze dagen, in het bijzonder de kerstdagen. Hoewel mijn omstandigheden aan alle verwachtingen voldeden (de kerkgang, gezin, familie, lekker eten, goed glas wijn in een sfeervol aangekleed huis) was ik mij vaak bewust van een onvervuld gevoel, een ondefinieerbare ‘leegte’ die ik niet kon verklaren.
Door omstandigheden waren er jaren later Kerstdagen en jaarwisselingen die afweken van dat patroon. Ik bracht ze alleen door. In de stilte en mijn eigen ruimte voelde ik zo sterk de aanwezigheid van het Licht. Om me heen, maar ook binnen in mij. In plaats van leegte voelde ik mij rijk en vervuld.

Elke decembermaand is een maand van toenemend Licht. Misschien is het voor jou een afsluiting van een bijzonder jaar. Het luidt ook het begin in van een nieuw bijzonder jaar dat ons kansen biedt om te groeien in een hartgedragen bewustzijn van Eenheid in alles. De sluier van het onbewuste wordt dunner. Juist in deze maanden kunnen wij de aanwezigheid van het Licht, de boodschap van Liefde sterk voelen.

Wie weet ervaren we deze dagen zo tussen de bedrijven door af en toe een moment van stilte en aandacht om dat Licht in ons zelf te voelen en in de ander te zien….

Licht, Liefde en Vervulling wens ik je in deze decembermaand en de tijd daarna!

Plaats een reactie

Geverifieerd door ExactMetrics