Fytotherapie

dsc02292Geschenk van Moeder Aarde

Als we de geneeskundige werking van de inhoudsstoffen van planten inzetten bij ziekte of onbalans noemen we dat Fytotherapie. De natuur schenkt ons met haar genezende hogere energie de basis om ons zelfgenezend vermogen krachtig en intact te houden en indien nodig te herstellen. De natuur brengt je thuis in jezelf, bij de aarde.

Kruiden of kruidenextracten bevatten verschillende soorten inhoudsstoffen die harmonieus samenwerken als één geheel. Juist die interactie tussen alle inhoudsstoffen geeft de plant zijn speciale helende werking, die het niet of in mindere mate heeft wanneer één afzonderlijk bestanddeel wordt gebruikt. Een natuurlijke remedie brengt je (weer) in contact met je innerlijke wijsheid.

Niet alleen fysieke werking

Alle natuurlijke middelen hebben een energetische werking die boven het fysieke uitstijgt. We kunnen bijvoorbeeld een bepaald kruid inzetten voor een betere ontgifting en spijsvertering. Doordat elk orgaan een bepaalde energetische kwaliteit vertegenwoordigt, gaat de werking van het middel verder dan alleen fysiek. Door een lever te behandelen, worden ook de leverkwaliteiten op een natuurlijke manier geharmoniseerd (actie, daadkracht, passie, vuur, boosheid). Kruiden kunnen o.a. ondersteunend, opwekkend, kalmerend, ontkrampend, slijmoplossend werken.

Wetenschap

De wetenschap besteedt op dit moment veel aandacht aan onderzoek van diverse planten. De grenzen tussen reguliere en complementaire geneeskunde (waarvan de fytotherapie een onderdeel is)  staan ter discussie. Net als het gemak waarmee medicijnen veelal worden voorgeschreven. Als voorbeeld noem ik Ritalin voor kinderen die vaak ten onrechte een stempel ADHD krijgen. Daarnaast zijn vaker mensen medicatieverslaafd geraakt en wordt medicatie onnodig lang gebruikt terwijl werkelijke problemen verdoezeld worden door het wegdrukken van de symptomen. Gelukkig wordt er dagelijks intensief wetenschappelijk onderzoek gedaan naar effectieve inzetbaarheid van planten bij allerlei fysieke en emotionele klachten.

Veel gangbare geneesmiddelen zijn van kruiden afgeleid, of worden vanuit een plantaardige grondstof gemaakt. Mooie voorbeelden daarvan zijn:
• acetylsalicylzuur van wilgenbast en spireabloemen;
• morfine van papaversap;
• digoxine en strophantine van vingerhoedskruid en strophantuszaad;
• de anticonceptiepil uit Dioscorea, enz.

Persoonlijke constitutie 

De traditionele fytotherapie in de vorm van (oer)tincturen heeft over het algemeen een directere en sterkere werking dan de tabletvorm van de drogist.
Voordeel van traditionele fytotherapie is dat het persoonsgebonden kan worden ingezet. Er wordt in eerste instantie naar de constitutie en diathese gekeken, bijvoorbeeld door middel van irisdiagnose. De constitutie zegt iets over je aanleg en de diathese iets over je vatbaarheid. Fysieke klachten hebben meestal een heel voortraject ondergaan voordat ze tot uiting komen, waarbij een mentaal/emotionele disbalans vaak een belangrijke rol heeft gespeeld. Door een kruid in te zetten dat bij de constitutie past wordt de oorzaak van de klacht vanaf de wortel aangepakt door de onbalans op een natuurlijke manier te harmoniseren. Een constitutiemiddel is een prachtig basismiddel dat je regelmatig kunt inzetten in jouw proces. Helaas bepaalt de wet dat ik hier geen voorbeelden van middelen mag geven. Je zult daarvoor een afspraak moeten maken met een therapeut die hiermee bekend is.

Lees hier over fytotherapie als prachtige genezingsmethode voor kinderen.

Thee

Voor de dosering van thee en theemengsels geldt het volgende advies:
Enkel kruid: 3x per dag een kopje kruidenthee gedurende maximaal 3 weken. Bij langdurig gebruik kan gewenning optreden en gaat de werking achteruit.
Mengsels: 3-4 kopjes thee per dag gedurende 3 tot 6 weken; daarna eventueel aanpassen;
• In acute situaties: elk uur enkele slokjes thee;
• Zwangerschap
Zwangeren kunnen veel baat hebben bij een paar kopjes kruidenthee dagelijks. Belangrijk is dan wel om te weten wat je mag drinken. Zo zijn er een aantal kruiden die juist worden afgeraden, zoals lavas, bijvoet, alsem, jeneverbes, wijnruit en rozemarijn.
Voor baby’s kan vóór de voeding enkele theelepeltjes verdunde kruidenthee goed werken voor de spijsvertering.
Algemene bereiding van thee:
Giet een halve liter kokend water over een afgestreken eetlepel fijngesneden kruid. 10 tot 15 minuten laten trekken, dan zeven en eventueel in thermoskan bewaren.
Kruidenthee bij ziekte
Bij ziekte of zwakte is het belangrijk om te weten welke werking het betreffende kruid heeft. Weet wat je drinkt en hoe het lichaam hierop reageert. Wissel regelmatig van soort en gebruik eenzelfde thee niet langer dan drie weken achterelkaar. Uitzonderingen daarop zijn rooibosthee en brandnetelthee die gedurende langere tijd kunnen worden ingenomen, maar ook hierbij is het raadzaam om af te wisselen en de thee eens een weekje te laten staan. Wil je thee medicinaal inzetten vraag dan advies van een natuurgeneeskundige.

Etherische oliën
Behalve teatree- en lavendelolie mag etherische olie nooit puur op de huid gebruikt worden. Etherische olie is geschikt voor gebruik in bad (20 à 30 druppels) of op een kompres (5 à 10 druppels). Olie, geneeskrachtige aarde, neutraal badschuim, zeezout, slagroom en zeewierpoeder vormen een goede basis voor etherische olie om het goed te kunnen verdunnen.

Historie
Het gebruik van kruiden is eigenlijk al zo oud als de mensheid zelf. Niet alleen om zich te voeden, te kleden en te huisvesten, maar ook om zijn kwalen te genezen gebruikt de mens al duizenden jaren planten. Het oudst bekende boek over geneeskrachtige kruiden dateert van rond 3700 v.Chr. van de hand van Shin Nong. De keizer beschreef ca. 200 geneeskrachtige kruiden uit zijn land. “De kracht van het lichaam ligt verborgen in de sappen van de geneesplanten” schreef hij.

Overal ter wereld werken artsen en therapeuten met kruiden. De Westerse (traditionele) natuurgeneeskunde, de antroposofische geneeskunde, de Ayurvedische geneeskunde vanuit India en de traditionele Chinese geneeskunde (TCM).

We hebben nog heel wat te ontdekken op het gebied van genezing met behulp van de ons omringende natuur.

Tip: kijk eens in je tuin welk (on)kruid er overvloedig groeit en niet lijkt uit te roeien. Bekijk het eens aandachtig, wat valt je op? Wat zegt dit over jou? Het staat niet zomaar toevallig in jouw tuin…

 

Geverifieerd door ExactMetrics