Hooikoorts zelfhulptips

Hooikoorts kan behoorlijk wat ongemak geven door tranende ogen, niesbuien en een loopneus. Vooral als in de prachtige periode van uitbundige bloei  in de natuur om ons heen ook nog eens weinig regen valt, lijken de klachten alleen maar toe te nemen.
Behoort u tot die groep die last heeft van bloeiende bomen, planten en grassen?

Hooikoorts, ook wel allergische rhinitis genoemd, is een (chronische) ontsteking van de neusslijmvliezen als gevolg van een overmatige aanmaak van immunoglobuline E, waardoor er vervolgens histamine wordt vrijgemaakt.
Huisstofmijtallergie kan ook een oorzaak zijn van een chronisch allergische rhinitis.

Risicofactoren
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die als baby flesvoeding kregen of geboren werden tijdens de piek van het hooikoortsseizoen of een familiegeschiedenis van allergieën kennen, een verhoogd risico hebben op het krijgen van deze aandoening. Wanneer een van de ouders allergisch is, is er 30% kans dat het kind ook allergisch is. Wanneer beide ouders echter een allergie hebben, is die kans opgelopen tot 70%. Factoren die beschermend werken zijn o.a.: opgroeien in een groot gezin of het bezoeken van de kinderopvang, waar kinderen in contact komen met allerhande ziekteverwekkers, waardoor het immuunsysteem kan oefenen in het verdedigen van het lichaam. De kans op het doormaken van onschuldige infecties traint het immuunsysteem. Echter als het kind voor zo’n infectie een antibiotica krijgt toegediend worden goede darmbacteriën gedood en het is dan moeilijk om de darmflora zonder ondersteunende maatregelen weer op te bouwen. Het kind komt dan maar al te vaak terecht in een vicieuze cirkel van steeds terugkerende allergische klachten. De oorzaak wordt niet aangepakt.

Darmflora
De huisarts geeft bij klachten van hooikoorts vaak een neusspray op basis van corticosteroïden om de klachten te doen verdwijnen. Waar dan niet bij stil gestaan wordt, is dat dit middel tevens de samenstelling van de darmflora (negatief) beïnvloedt. Slijmvliezen van de neus en de keel hebben net als alle slijmvliezen in ons lichaam een relatie met de slijmvliezen in onze darmen. Vanuit een natuurgeneeskundig gedachtegoed weten we – en ook uit steeds meer wetenschappelijke onderzoeken blijkt – dat in onze darmen een groot deel van de immuniteit huist die juist deze allergische reacties tegen zou kunnen gaan.
Een neusspray zal misschien de symptomen gedeeltelijk wegnemen, de oorzaak wordt niet gezien en niet aangepakt. Ook bij andere allergische reacties zien we vaak een verband met de samenstelling van de darmflora.

Natuurlijke behandeling
Bij neusverkoudheid, allergische rhinitis, hooikoorts en bijholteontsteking kunt u een fytotherapeutische neusspray  (Bonusan)overwegen die verschillende kruiden bevat die samen een antiseptische, ontstekingsremmende, pijnstillende werking hebben en die de zwelling van de slijmvliezen doen afnemen. Enkele keren per dag in elk neusgat verstuiven. In tegenstelling tot een reguliere spray heeft dit geen negatieve invloed op de darmflora.

Een probioticum ter ondersteuning van de darmflora. (En dan bedoel ik niet een yoghurtje met bioculturen.) Orthica (Orthiflor Atopic), Therapeutenwinkel en Solgar hebben breedspectrum probiotica.  Verkrijgbaar in de Gezond&Wel winkel, de Natuurwinkel of de apotheek.  Een suppletie van vitamine C als calcium ascorbaat remt ook de histaminevorming.

Wat kunt u zelf doen
Als eerste is het voor u belangrijk om te zorgen voor een evenwichtige samenstelling in de darmflora. Dit bereikt u door
1 Gevarieerde voeding bestaande uit groenten, fruit, volkoren granen, olijfolie, noten en zaden. Zwarte bessen (Ribes nigrum) en groene thee bevatten waardevolle stoffen. *Vermijd tarwe, zuivelproducten, eieren,  koolzaadolie, soyaproducten, mais en maisproducten en smaakversterkers zoals MSG*. Door verder zo gevarieerd mogelijk te eten vermijdt u dat een dagelijks terugkerend voedingsmiddel tot een allergie wordt.
2 Meervoudig onverzadigde vetzuren.
Omega -3 vetzuren vinden we in lijnzaadolie en in vette vis, zoals zalm, haring, makreel. Omega 6 is rijkelijk aanwezig in walnoten, walnootolie, tarwekiemolie, olijfolie, saffloerolie en zonnebloemolie.
Dagelijkse inname van goede visoliecapsule is aan te bevelen.
3 Gedurende een paar maanden een probioticum (lichaamseigen darmbacteriën) om een evenwichtige darmflora te verkrijgen.
4 Word u bewust van uw leefwijze. Stress die maar voortduurt, onverwerkte emoties, situaties waarin u het gevoel heeft vast te zitten, onverteerbare gebeurtenissen, al deze factoren hebben invloed op uw fysieke verteringsorganen en dus op het milieu in uw darmen en uw immuunsysteem. En ook op het ontwikkelen van allergische reacties.
5 Voldoende water drinken, minimaal 1,5-2 ltr per dag in de vorm van kruidenthee of (het liefst zuiver)water. Koffie en gewone zwarte thee onttrekken vocht, dus beter vermijden.

Als u zich bovenstaande eigen maakt in uw dagelijkse leven zullen allergieën minder gauw de kop opsteken. Wees u bewust van uw voeding in de meest ruime zin van het woord (voeding is meer dan datgene dat door onze mond naar binnengaat), waarin liefde en aandacht sleutelwoorden zijn. Uw darmflora zal er wel bij varen!

Loopt de spijsvertering sowieso niet zo soepeltjes, dan vraagt de darmflora beslist om aandacht!

* info van ‘Medical Medium’ Anthony William *

 

Plaats een reactie

Geverifieerd door ExactMetrics