Onze spijsverteringsorganen – werking en energetische betekenis

 mesologie lichaamzielgeest voeding

Omdat lichaam en geest niet los van elkaar gezien kunnen worden, kunnen we de oorzaak van gebreken van organen en orgaanstelsels niet loskoppelen van het energieveld en de geest of psyche. We kunnen het zelfs niet los zien van de verandering van ons bewustzijn en ons lichaam naar een hogere trilling in het ascentieproces waar alle leven zich momenteel in bevindt.

Fysiek

Onze spijsvertering… pas als we klachten hebben, krijgt het onze aandacht.  Het is goed om eens te kijken hoe het werkt en wát het allemaal te verteren krijgt. Het is meer dan wat we op het eerste gezicht denken. De inname van voedsel, de afbraak tot voedingsstoffen, de opname van voedingstoffen in de bloedbaan en verwijdering uit het lichaam van onverteerbare voedselresten behoren tot de taken van onze spijsvertering. De mate waarin wij voedsel kunnen verwerken, opnemen en weer uitscheiden is van invloed op onze immuniteit. Meer dan je denkt komen ziekten voort uit een verstoorde darmflora. Doordat niet alleen voedingsstoffen, maar ook slechte stoffen als restproducten van rotting en gisting vanuit de darm opgenomen worden in de bloedbaan en lymfe, kunnen overal elders in het lichaam klachten voorkomen als gevolg van chronische laaggradige ontstekingen. Het orgaan dat voornamelijk al deze processen aanstuurt is onze lever.

Gevolgen van spijsverteringsstoornissen

Dikke darmontstekingen kunnen via lymfwegen op zenuwbanen overgaan, waardoor typische huidkwalen kunnen ontstaan. Bij lumbago, nierpijn en pijn in het kruis aan de rechter lichaamszijde kan er sprake zijn van een ontsteking in de darm.
Een belangrijke stoornis is de ‘intestinale auto-intoxicatie’, een vergiftiging van binnenuit. Vanuit de darm komen ontbindingsproducten in de bloedbaan, met alle nare gevolgen van dien. (Lage) rugpijnen kunnen het gevolg zijn van darmproblematiek. Door darmreiniging en het weer gezond worden van de spijsvertering door o.a. volwaardige voeding kunnen symptomen afnemen en zelfs geheel verdwijnen.
Bij ernstige resorptie (opname) van ontbindingsproducten uit de darm zien we een onregelmatige pols. Een versnelling maar ook een vertraging van de hartslag kan het gevolg zijn, tot wel 30 slagen per minuut. Soms slaat de pols een slag over
Aderen in het lichaam raken gestuwd door ophoping van gassen. Ook aambeien ontstaan ten gevolge van venenstuwing.
Ook mentale belasting kan een gevolg zijn van belastende stoffen in de darm. Als grote eiwitten als gluten of caseïne niet goed worden afgebroken tot aminozuren, ontstaan er peptiden die de bloedhersenbarrière kunnen passeren. Hierdoor kunnen er negatieve effecten ontstaan op o.a. de spraak en het gehoor, als ook introvertie.

Holistisch

Dat is niet een nieuwe manier van denken van deze tijd, maar eeuwen geleden was men zich daar al van bewust. Natuurgeneeskundigen werken vanuit het concept van samenhang en verbanden. Ze werken holistisch, zien de mens als lichaam, geest en ziel en zullen vanuit die denkwijze niet alleen naar het lichaam kijken, maar naar de gehele mens. Op deze manier wordt – samen met de betrokkene – op zoek gegaan naar de onderliggende oorzaak. Een ziek orgaan staat niet op zichzelf; er moet worden gekeken naar samenhangen en verbanden met andere organen en orgaanstelsels en het emotioneel functioneren van de persoon. Behandeling van spijsverteringsklachten zal ook tegelijkertijd betekenen dat energieveld of psyche behandeld wordt.

Voeding is meer…

We voeden ons om te leven, om te kunnen functioneren. Onze botten, spieren, organen en orgaanstelsels hebben voeding nodig. De kwaliteit van die voeding, de hoeveelheid levenskracht die het bevat, is van invloed op hoe wij ons manifesteren. Gezonde voeding staat ook aan de basis van een goed functionerend immuunsysteem. Het gebeurt nogal eens dat er iets mis is met ons voedingspatroon. Wat voor de ene persoon goed is, is voor de ander belastend en kan op den duur tot ziekte leiden. De een heeft dagelijks vlees en ‘zware kost’ nodig, terwijl een ander zich het beste voelt op een maaltijd met vis en wat lichter verteerbare voedingsmiddelen. Rauwkost is gezond, maar niet ieder kan dit verdragen. Dit heeft te maken met onze aanleg en verschillende constituties. Lees hier meer over voeding.

Emotionele en geestelijke voeding

Gezonde voeding betekent ook: een evenwichtige emotionele balans in ons leven. Emoties hebben ook zo hun uitwerking op de spijsvertering. Dagelijks worden gezegden gebruikt waarin een lichaamsdeel of orgaan wordt genoemd om uiting te geven aan een bepaald gevoel. Bijvoorbeeld: ‘het hangt me de keel uit, ik heb er mijn buik van vol’, ‘het ligt me zwaar op de maag’.
Dat het betreffende lichaamsdeel dan werkelijk fysiek en energetisch belast is, dat realiseren we ons niet altijd. (‘wat heb je op je lever?’) Soms hebben we ook daadwerkelijk last van dat lichaamsdeel of orgaan, maar vaak ook merken we het niet. Van de onderliggende emotie die dat veroorzaakt zijn we ons zelfs al te vaak niet bewust.

Stress

Stressfactoren zijn er voortdurend en dit is een natuurlijk proces. Stress kan een gezonde uitdaging zijn, we hebben het nodig om goed te kunnen presteren, maar voortdurende stressfactoren zonder dat er rust en ontspanning tegenover staat, leidt tot overspannenheid van het zenuwstelsel en we zien de gevolgen hiervan in psychische en hormonale problemen, oververmoeidheid, een verstoorde stofwisseling en dus in spijsverteringsstoornissen en darmklachten omdat ten gevolge hiervan ook het evenwicht van de darmflora verstoord is. Zelfs een druk sociaal leven, hoe leuk en gezellig ook, kan je uitputten.
Ook negatieve gedachten kunnen tot stress leiden. Hoe vermoeiend is het om alsmaar in je denken te zitten, malende gedachten over een gebeurtenis die je niet kunt loslaten of over een moeilijke beslissing die je moet nemen. En hoe zit het met de negatieve gedachten over anderen, op ons werk, naar onze omgeving, en hoe denken we over onszelf? Negatieve gedachten over ons zelf kunnen als het ware zo ‘eigen’ worden dat je je er op den duur niet eens meer bewust van bent. Dit laatste leidt vaak tot chronische aandoeningen.

We zijn voortdurend onderhevig aan allerlei prikkels die van buitenaf, van binnenuit en via onze voeding. Alles nemen wij fysiek en emotioneel tot ons, waar wij vervolgens zowel emotioneel als lichamelijk op reageren.
De mate waarin wij dit alles weten te verwerken, op te nemen en uit te scheiden, is van directe invloed op onze gezondheid. Het is een energiestroom die voortdurend in beweging is. We bepalen zelf (bewust, maar vaker nog onbewust) in hoeverre we de energiestroom in standhouden. Kijk eens naar jouw voedingspatroon en waar voed jij jezelf mee op energetisch (emotioneel) gebied?

Psychisch/energetische betekenis van het maagdarmkanaal

Het maagdarmstelsel is sterk verbonden met de stoffelijke verwerkingen vanuit het onderbewustzijn en met het durven erkennen van de eigen persoonlijkheid, met haar beperkingen en onzuiverheden. Het spijsverteringsproces is als een ‘werkveld’ waarin veel ‘grondwerk’ verricht wordt. Alles moet tot in de stof ervaren, doorleefd en doorgewerkt worden, dat is wat in het spijsverteringskanaal aangetoond wordt. Het is een gebied van opname, omzetting, verwerking en uitscheiding van zowel het materiële als het geestelijke voedsel.
Wat opgenomen wordt heeft invloed op de niveaus van prana (geestelijke energie) wat in de mens aanwezig is. De soort van voedsel werkt door zijn energie mede in op het bewustzijnsproces. De behoefte aan een bepaalde voedselsoort is een uitdrukking van deze pranische relatie met verwerkingsprocessen. Zo kan zoetigheid helpen sterk emotionele ervaringen op te vangen en te helpen verwerken.

Klachten van het maagdarmkanaal kunnen verwijzen naar emotionele blokkades op een diepere laag in jezelf, ten gevolge je voedingspatroon in de meest brede zin van het woord. Waarom kun je iets niet verteren? Wat irriteert je dermate dat je huid geïrriteerd raakt? Wat is de boodschap van je galstenen, verstopping, diarree, winderigheid, slikproblemen? Welke voedingsmiddelen neem je dagelijks tot je die jouw mentaal/emotionele leefwereld in stand houden en daarmee ook je fysieke klachten? Want alles heeft invloed op alles wie je bent, hoe je je voelt, hoe je lichaam functioneert, hoe je immuunsysteem wel of niet in samenwerking met jou zijn werk kan doen zoals het bedoeld was.

Als je je daar bewust van wordt, genees je niet alleen de klachten maar ook je onderbewuste diepere pijnen.  Als je daarnaast ook je voedingsgewoonten aanpast (helende voeding, zie elders op deze website en onderstaande links!) werk je heel bewust aan je genezing. Je bent een holistisch wezen, hebt een fysiek, emotioneel en mentaal lichaam. Het geheel van wie jij bent is betrokken bij jouw genezingsproces. Nee, het heeft niets te maken met schuld o.i.d. Alles draait om bewust worden en heel worden. Nooit is jouw vermogen tot zelfheling zo groot geweest als in deze tijd! En zie zelfgenezing dan als Heel worden: het loslaten van wat niet meer bij je past, om steeds meer te kunnen gaan belichamen en toe te laten ‘wie-jij-werkelijk-bent’: je goddelijke Zelf.

Meer info over energetische oorzaken vind je in ´kinderen en buikpijn´ (ook voor volwassenen met buikpijn) en ´buikpijn en emoties´ –  ‘Fysieke klachten tijdens het Ascentieproces ‘.

Meer info over de rol van voeding en welke voedingsmiddelen genezend voor je werken, vind je in  Transformerende voeding  en Voeding in de tijd van Nu. Hier vind je ook de meest recente informatie van Anthony William (‘Medical Medium’) die wereldwijd mensen heling bracht en dagelijks brengt.

Kwantumheling

Lees over Energetische Allergie Heling, een multidimensionale manier van heling van weerstanden die eveneens gerelateerd kunnen zijn aan spijsverteringsstoornissen. Het heft veel diepliggende weerstanden en tegenwerkende patronen in jezelf op, onderliggend aan allergieën, ontstekingen, en diverse chronische aandoeningen. Een helingmethode van de nieuwe tijd.

 

3 gedachten over “Onze spijsverteringsorganen – werking en energetische betekenis”

 1. Geldt dit ook voor dieren? En zo ja..hoe kom ik erachter wat wel of niet werkt voor mijn paard en kat. Beiden chronisch ad diarree. Ben ten einde raad.

  Beantwoorden
  • Dag Renate,

   Ik neem aan dat je naar de meest voor de hand liggende oorzaken hebt gezocht, nl het voedsel dat ze dagelijks binnenkrijgen en dat je een dierenarts hebt geconsulteerd.
   Ik kan je wat nadere informatie geven, voel maar of het resoneert bij je.
   Dieren waarmee we samenleven en waar we een band hebben opgebouwd, kunnen ons met hun gedrag spiegelen. Ze laten ons iets van onszelf zien. Misschien is er met jouw spijsvertering niets aan de hand, maar je zou bij jezelf kunnen nagaan wat diarree energetisch gezien betekent en zegt dat misschien iets over hoe jij mentaal/emotioneel omgaat met de buitenwereld? Of zit je zelf in een proces van verandering waarbij de dieren je willen helpen? Dit zou je je zelf kunnen afvragen.

   Weet je dat dit een tijd is van loslaten en ruimte maken voor een hoger bewustzijn? Dat speelt zich op collectief niveau af en in ons persoonlijk leven en binnenwereld. Dat geldt voor alle lagen en vormen van bewustzijn. Niet alleen voor de menselijke bewustzijnsvelden maar ook voor die van de dieren. Ik heb meer gehoord dat kerngezonde dieren een paar dagen van ziek zijn doormaken, waarvan de oorzaak onverklaarbaar is. Het is heel goed mogelijk dat ook jouw paard en kat vanwege de veranderende energieën lichamelijke symptomen hebben.
   Probeer jezelf met hen te verbinden vanuit een hoger bewustzijn in jezelf. Maak een hartsverbinding en jullie zullen de taal van elkaars hart verstaan. Je zult antwoord krijgen en zult weten hoe je hen kunt helpen en wat ze nodig hebben.

   Ik wil je wijzen op een nieuw middel dat door Joanne van Wijgerden van Healing Arts gemanifesteerd is ter ondersteuning van het bewustzijnsveld van de dierenwereld.
   Meer informatie over Animal Joy vind je op de website van Healing Arts.

   Ik wens jou en jouw dieren heel veel succes en vreugde!

   hartegroet,
   Tineke Kleine Deters

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Geverifieerd door ExactMetrics