Open brief aan de medici

*Open brief aan alle Medici!

Ooit een eureka-gevoel gehad? Of het gevoel dat je iets wel van de daken zou willen schreeuwen? Dat je iemand iets wilt laten zien… Dat je zo enthousiast bent over iets dat je ontdekt hebt en dat je anderen in dat gevoel wilt laten delen omdat het volgens jou ook voor hen zo ontzettend belangrijk is om dit te weten?
En dan tegen een dichte deur te praten? Een muur van onbegrip, en een houding van ´het zal wel´ maar ik wil me er niet mee inlaten…blijf jij maar lekker in je eigen wereldje en val mij daar vooral niet mee lastig….. doe nou maar gewoon, dat doen wij tenslotte ook……. en doe (maak het ons) vooral niet te moeilijk….

Wel, dit gevoel heb ik momenteel.
Omdat ik mijn gevoel, ervaring en innerlijk weten nu bevestigd zie door ontdekkingen die wetenschappers van nu doen en waarmee mijn verhaal erkenning krijgt, dat maakt mij zo enthousiast dat ik het wel van de daken wil schreeuwen……. Wat geweldig dat wij dat tegenwoordig ook fysiologisch kunnen verklaren. Zie je wel dat het zo is? Zie je wel hoe prachtig het leven is? Zie je wel dat wij bewustzijn zijn? Dat lichaam en geest een zijn? Besef je eigenlijk wel wat ons zelfgenezend vermogen werkelijk betekent?

Waarde Specialisten! Medisch studenten! Lieve Medemens! Verbreed je gezichtsveld, werk aan je eigen bewustzijn! Leer over je zelf en leer je patiënten kennen. Word je bewust hoe belangrijk het is dat emoties geheeld worden…. Lees het werk van collega-wetenschappers (o.a. Pert, Oschman, Ruff e.a.) die  hun nek durven uitsteken en die voorbij durven gaan aan het oude wetenschappelijk denken. Die zich open kunnen stellen voor een nieuw-paradigmatische fysiologie. Oschman bijvoorbeeld verklaart de biologische werking van energiegenezing. Pert levert bewijsmateriaal dat peptiden en receptoren beïnvloed worden door onze gevoelens en emoties. Dat wij lichaam-geest zijn is voor haar inmiddels een wetenschap. Er is meer nodig voor een genezingsproces dan alleen jouw medicijn! Hoor en luister toch eens hoe belangrijk het is dat jij je gaat herinneren wie je eigenlijk bent! Eén groot energieveld!
Dat is niet alternatief denken! Ja, alternatief in de zin van kiezen voor andere gedachten, dát is het alternatief. Liefde is het alternatief voor angst. Want dat is het waar jullie je aan vasthouden! Dat is het dat jullie in de greep houdt: ANGST.
ANGST om van gebaande paden uit te wijken. Angst om van protocollen af te wijken, stel je voor dat je er geen controle meer over hebt! Waar is die angst op gebaseerd? Waarom kun jij je niet openstellen voor dat innerlijk weten in jezelf, waarom kun jij je hartsverbinding niet aangaan? Wat moet er in jouw leven gebeuren, wat moet jou door elkaar rammelen en de grond onder je voeten doen schudden om jou te laten zien dat er zoveel meer is? Dat jij zoveel meer bent? Je hoeft niet zelf alles te doen, jouw specialisme is de onmisbare medische kant, maar wees je tenminste bewust van de noodzaak voor en het vermogen van de mens om zijn eigen helingsvermogen aan te spreken. Wijs hem/haar op het belangrijkste aandeel dat hij/zij zelf heeft in het eigen genezingsproces. Maak je patiënt bewust van de mogelijkheid van hulp en begeleiding door een betrouwbare therapeut die hem de ruimte kan bieden om zichzelf van binnenuit te helen.

Jullie afwijzing, telkens weer, maakt me niet alleen gefrustreerd en wanhopig, het maakt me vooral verdrietig. Verdrietig dat er in jullie wereld blijkbaar geen plaats is voor het allerbelangrijkste: liefde. Jij, die zich dagelijks bezig houdt met ziekte en zieke mensen, hoeveel plaats is er in jouw leven voor liefde voor jezelf? Hoe gezond ben jij?

Tineke Kleine Deters

´reumapatiënt´ en natuurgeneeskundig therapeut, maar bovenal een mens die het leven en zichzelf liefheeft

*geplaatst in het Vaktijdschrift voor Natuurgeneeskunde augustus 2012

Geverifieerd door ExactMetrics