Reuma – Wereldreumadag

 reumawerelddagSamenwerking versus Strijd

Wist je dat ruim vier miljoen mensen in Nederland te maken hebben met een vorm van reuma? Jaarlijks wordt in de maand oktober wereldwijd aandacht besteed aan dit ziektebeeld en aan de gevolgen voor de mens die er mee te maken krijgt. Er is nog steeds geld nodig voor verder onderzoek naar nog betere medicatie. Veel patiënten zijn gebaat bij een medicijn dat de activiteit van ontstekingen met gevaar van beschadiging stopzet en de pijn doet afnemen, zodat de kwaliteit van leven zo min mogelijk wordt aangetast. De strijd tegen reuma staat in de spotlights in symposia, voorlichtingsbijeenkomsten en artikelen in de media.

wereldreumadag-2016Maar hoe zal het zijn als we als patiënt die strijd nu eens opgeven en gaan samenwerken met de ziekte? Dat geldt niet alleen voor reuma, maar voor alle ziektes waar je mee te maken kunt krijgen. Ziekte laat zien dat we niet in harmonie zijn. Het is geen straf of lot, maar heel simpel een gevolg van een oorzaak. En die oorzaak kom je alleen maar te weten door met de gevolgen ‘samen te werken’ in plaats van je er van af te keren. Deze samenwerking begint met acceptatie, ‘ja’ zeggen tegen de ziekte (wat op zich best een moeilijke stap kan zijn).

Samenwerken met je ziekte doe je door naar de taal van je lichaam te luisteren. Wat is de boodschap van je ziekte, van het zieke orgaan? Luister naar wat het je duidelijk wil maken. Ware genezing kan alleen plaatsvinden van binnen uit en dat is iets wat alleen jij zelf kunt doen.

Is dit ‘vaag’ en ‘zweverig’ voor je? Hoe vaag en zweverig is je gevoelsleven? Hoe vaag zijn je emoties, gevoelens, pijn, verdriet, angsten? Dat is toch niet iets zweverigs? Het zijn emoties die bij het leven horen. Hoe serieus neem jij je emoties, hoe serieus neem je jezelf?

Lees eens een inspirerend boek of een betrouwbaar artikel dat de samenhang tussen lichaam en geest uitlegt. Het is allang niet meer ‘zweverig’, maar door verschillende wetenschappelijke bronnen bewezen hoe het werkt. Als je begrijpt hoe het werkt, begrijp je ook waarom je ziek geworden bent. Veel van wat geschreven is zal erkenning geven aan je eigen ervaringen omdat je jezelf hierin herkent.

Als je dan weet wat de oorzaak is geweest, kun je er iets aan doen. Je kunt de oorzaak van je ziekte veranderen en genezende informatie naar je lichaamscellen sturen. Dit is werkelijke heling, een geschenk dat je jezelf kunt geven door je langzamerhand bewust te worden van wat er in je leeft en wie je wérkelijk bent: een vrij mens, niet gebonden door (zelf)opgelegde en geconditioneerde beperkingen.

Waarom zou je deze bewustwordingsweg niet gaan? Het maakt je een zoveel gelukkiger mens. Je kunt het! Het draagvlak voor dit bewustzijn en het zelfgenezende vermogen was nog nooit zo groot als nu!

Misschien is het nu wel jouw tijd om wakker te worden! Werk samen met de ziekte in plaats van er tegen te blijven vechten! Strijd levert vaak alleen maar onmacht en slachtofferschap op, samenwerking zet je in je kracht. Durf naar en in jezelf te kijken. Zonder oordelen, in een onvoorwaardelijke acceptatie voor alles wat je in en van je zelf tegenkomt. Geef jouw fysieke aandoening de kans om jou in jouw werkelijke (Licht)kracht te zetten.

Wie zou je zijn, hóe zou je willen zijn zonder reuma?

Neem gerust contact met mij op als je vragen hebt of behoefte hebt aan aanvullende verdiepende informatie. Voor mij is reuma een richtingaanwijzer naar heelwording gebleken. Welke weg je ook wilt bewandelen (luister naar je gevoel en intuïtie), ik wens jou dit eveneens van harte toe.

Een groet in eenheid, Tineke Kleine Deters

 

gepost in 2013 – aangepast in 2015/2016   –             AfbeeldingReumazorg Nederland

1 gedachte over “Reuma – Wereldreumadag”

Plaats een reactie

Geverifieerd door ExactMetrics