Spijsvertering en stress

Stress en de invloed op het lichaam

371kleuren-frequenties

Bij spijsverteringsstoornissen denken we in eerste plaats aan slechte voeding. Maar wist je dat verteringsproblemen ook kunnen ontstaan door chronische stress? Als je te kampen hebt met een slechte of problematische darmwerking, dan is het goed om eens stil te staan bij de relatie tussen spijsvertering en stress. 

 Alles is voeding

Voeding omvat veel meer dan waar we in eerste instantie aan denken. Alles nemen wij fysiek en emotioneel tot ons, waar wij vervolgens zowel emotioneel als lichamelijk op reageren. Onze spijsverteringsorganen zijn ook betrokken bij het verwerken van emoties en andere prikkels die vanuit de buitenwereld op ons af komen.
De mate waarin wij dit alles weten te verwerken, op te nemen en uit te scheiden, is van directe invloed op onze gezondheid. Het is een energiestroom die voortdurend in beweging is. We bepalen zelf (bewust, maar vaker nog onbewust) in hoeverre we de energiestroom in standhouden. Alles wat niet goed verwerkt kan worden hoopt zich op, totdat ‘de emmer overloopt’ en je noodgedwongen  eindelijk wel stil móet staan bij de kwaliteit van je voeding en hoe je omgaat met ‘voeding’ in het algemeen.

Stressfactoren

Emoties worden omgezet in fysische processen en hebben invloed op je darmen. Zelfs een druk sociaal leven, hoe leuk en gezellig ook, kan je uitputten.
Ook negatieve gedachten kunnen tot stress leiden. Hoe vermoeiend is het om alsmaar in je denken te zitten, malende gedachten over een gebeurtenis die je niet kunt loslaten of over een moeilijke beslissing die je moet nemen. Je merkt pas achteraf dat het een uiterst vermoeiende en uitputtende uitwerking op je heeft gehad. En hoe zit het met de gedachten over anderen, op ons werk, naar onze omgeving, en hoe denken we over onszelf? Negatieve gedachten over ons zelf kunnen als het ware zo ‘eigen’ worden dat je je er op den duur niet eens meer bewust van bent. Dit laatste leidt vaak tot chronische aandoeningen.

Cortisol, het stresshormoon

De bijnierschors maakt bij stress cortisol aan. We noemen dit ook wel het stresshormoon omdat het vrijkomt bij elke vorm van fysieke en psychologische stress. Cortisol is van invloed op onze spijsvertering, ons slaap-waakritme en op ons immuunsysteem. Stress heeft tot op zekere hoogte een gezonde functie, zolang er sprake is van een evenwicht in positieve en negatieve stressfactoren. Chronische stress geeft een hoog cortisolgehalte dat zorgt voor een verlaging van noradrenaline in ons limbysch systeem. Dit lymbisch systeem controleert onze emoties en bij langdurige ontregeling kan dit leiden tot depressie, angst en malaise.
Een hoge cortisolspiegel beïnvloedt de hersengolven, waardoor je je minder goed kunt concentreren. Daarnaast zorgt het voor een overproductie van insuline. Cortisol maakt dus insuline aan, net als de alvleesklier dat doet met de koolhydraten uit onze voeding. Een teveel aan insuline en/of cortisol kan er voor zorgen dat ook andere hormoonspiegels verstoord raken, zoals oestrogeen, progesteron, groeihormoon, schildklierhormoon en de ‘hersenhormonen’ serotonine, noradrenaline en dopamine.

dsc01994Verzuring

Als er langdurig sprake is van emotionele en psychische stress gaat het lichaam zijn grenzen bewaken in de vorm van verstarring, verkrampingen, spierspanningen, om toch voor een bepaalde weerbaarheid of afweer te zorgen.
Als gevolg van dit proces raakt het lichaam verzuurd. Het systeem wordt dusdanig langdurig belast, dat het op een gegeven moment het gezonde evenwicht niet meer in stand kan houden en het zelf genezend vermogen z’n werk niet meer kan doen. Afvalstoffen hopen zich op, je merkt het aan je energieniveau, je spijsvertering, stijfheid en ander lichamelijk ongemak. De lever heeft tot nu toe nog goed zijn ontgiftende werk kunnen doen, maar laat het nu ook afweten doordat de belasting te zwaar wordt.

Zo zie je in de werking van je spijsvertering een afspiegeling van hoe je omgaat met emoties en indrukken  uit  je omgeving en buitenwereld.

Kwantumheling

Lees over Energetische Allergie Heling, een multidimensionale manier van heling. Het heft veel diepliggende weerstanden en tegenwerkende patronen in jezelf op, onderliggend aan allergieën, ontstekingen, en diverse chronische aandoeningen. Een helingmethode van de nieuwe tijd die je niet alleen de harmonie terugbrengt in je systeem, maar je ook bewust maakt van wat je niet meer dient nu je je werkelijke liefdevolle zelf meer wilt gaan leven.

Energetische betekenis 

Meer over de spijsvertering – o.a. over de energetische betekenis van onze spijsverteringsorganen – lees je op de pagina Spijsverteringsorganen – Werking en betekenis

Over fysieke klachten als symptomen van het transformatieproces wat zich in je voltrekt, lees je in Fysieke klachten en het ascentieproces

Geverifieerd door ExactMetrics