Basisch voedingspatroon: reiniging van lichaam en geest

Schoonmaak

Om je weer lekker fit te voelen, overtollige ballast kwijt te raken en nieuwe energie op te doen is het zuur-basen voedingspatroon uitermate geschikt. Je kunt dit voedingspatroon langere tijd volhouden. 

Tijdens een periode van zes weken wordt de inname van (dierlijke) eiwitten beperkt en neem je verhoudingsgewijs meer basische voeding tot je, zodat overtollige zuren die zich in je lichaam hebben opgehoopt en vastgezet, kunnen worden uitgescheiden.

Wanneer en voor wie?

Een zuurbasenperiode is uitermate geschikt als je niet lekker in je vel zit of wat kwakkelt met je gezondheid.  Niet iedereen kan een rigoureuze sapvastenkuur aan. Het zuurbasen is daarentegen goed vol te houden, ook rond je dagelijkse werkzaamheden.  De periode moet je zien als een kuur voor je lichaam en je geest. Het omvat meer dan alleen een andere manier van eten. Je bouwt rust in voor jezelf, neemt de tijd voor voldoende slaap, wandelen in de natuur, inspirerende lectuur of fijne ontspannende muziek en als je ervan houdt een dagje sauna. Het beste kun je in deze zes weken even de feestjes en sociale contacten op een laag pitje houden. Deze belasten je systeem ongemerkt meer dan je denkt.

Chronisch ziek - auto-immuunziekten

Als je ziek bent of chronische of steeds terugkerende klachten hebt, heb je een specifiek op jouw aandoening van toepassing zijnde voeding- en ontgiftingsplan nodig. Volgens de nieuwst beschikbare informatie ten aanzien van voeding en het zelfhelend vermogen, ligt belasting van zware metalen, chemische bestrijdingsmiddelen en virussen ten grondslag aan veel (auto-immuun)ziekten en diverse chronische aandoeningen. Virussen leven van giftige stoffen die we door omgevingsfactoren en via onze voeding binnen krijgen en ook gedijen ze goed op bepaalde voedingsmiddelen, zoals tarwe, zuivel, eieren en gemanipuleerde voeding. Een combinatie van meerdere van deze ziekmakers met onvolwaardige voeding en een verzwakte afweer, biedt een perfecte voedingsbodem voor pathogenen, die hun toxines blijven uitscheiden en zich dieper en dieper in de organen nestelen. Wanneer je chronische klachten hebt en wilt detoxen verdiep je dan in de informatie van Medical Medium om jezelf te bevrijden van virussen en pathogenen en welke voedingsmiddelen jouw lichaam nodig heeft en welke je moet vermijden zodat virussen niet blijven gedijen. Wat je beter niet kunt eten als je ziek bent, lees je in 'Voeding bij Ziekte' en 'Reuma, doorbraak in genezing?'.

Wat zijn precies zuren en basen?

Zuren ontstaan als tussen- of eindproduct van de verschillende stofwisselingsprocessen, terwijl onze basentoevoer grotendeels afhankelijk is van onze voeding. Het uitscheiden van basen gaat ons lichaam gemakkelijk af. Voor zuren is het een ander verhaal. Om zuren goed te kunnen uitscheiden en daarmee te voorkomen dat wij ons lichaam onnodig belasten, zijn voldoende basen nodig. Positief en negatief neutraliseren elkaar, daarom moeten zuren en basen in een evenwichtige verhouding staan tot elkaar.

Bij een zurenoverschot en een tekort aan toevoer van basen, gaat het lichaam basen vormen uit eiwitten om deze zuren toch te kunnen neutraliseren. Je eiwitbehoefte neemt daardoor enorm toe, waardoor ook de verzuringsgraad toeneemt. Hoewel we aminozuren als bouwstenen van eiwitten nodig hebben voor essentiële levensprocessen, is een overvloedige inname schadelijk. Door het hele spijsverteringskanaal heen varieert de zuurgraad en dient overal optimaal te zijn. Bij een te hoge zuurgraad kan het lichaam door de overbelasting de verbranding niet goed aan. Uiteindelijk worden overtollige zuren opgeslagen op plaatsen die daar ruimte voor bieden, zoals weefsels en tussen de gewrichten, waarmee de basis is gelegd voor het ontstaan van ziekte.
Het organisme probeert een overschot aan zuren dan te reguleren door organische materialen uit de botten te onttrekken. Het hierdoor vrijgekomen calcium wordt gebruikt om de overtollige zuurvorming te neutraliseren. Osteoporose, botontkalking kan een gevolg hiervan zijn. We kunnen dit voorkomen door te zorgen voor voldoende inname van basische voedingsmiddelen. Boven de leeftijd van veertig jaar is de ideale verhouding per dag: 80% basen tegenover 20% zuren.
Ook al eet je dagelijks 200 gram groente en 2 stuks fruit, dat wil nog niet zeggen dat er sprake is van een evenwicht in basen en zuren. Als daarnaast veel kant en klaargerechten, suikerhoudende producten (frisdrank), koek en gebak, veel vlees en melkproducten, worden ingenomen, krijgen we verhoudingsgewijs toch teveel verzurend voedsel binnen.

Suiker

Een van de grootste basenrovers is wel de geraffineerde suiker. En suiker zit in veel voedingsmiddelen! Geraffineerde koolhydraten in suiker en witmeelproducten zijn zuurvormend doordat ze mineraalstoffen onttrekken aan het lichaam. Je kunt dat merken doordat je sneller moe wordt. Ongeraffineerde producten hebben die mineralen zelf nog in zich. Suiker kan alleen omgezet worden met behulp van basische mineralen. Geraffineerde producten zijn feitelijk niets anders dan basenrovers.

Onze spijsverteringsorganen hebben niet alleen op fysiek gebied een belangrijke taak in het hele verteringssysteem, ook psychische en energetische indrukken worden door de organen verwerkt. Emotionele en geestelijke voeding is net zo belangrijk en zorgt ook voor ´basen´ en ´zuren´. Klachten van het maagdarmkanaal wijzen naar een diepere laag in jezelf. Waarom kun je iets niet verteren? Wat is de boodschap van je galstenen, verstopping, diarree, winderigheid, slikproblemen?

De effecten van basisch eten

Tijdens de zuurbasen periode word je je bewuster van wat en hoe je eet. Maar ook van belastende stressfactoren in je leven. Als je lichaam gaat reinigen, kan het zijn dat je ook geestelijk en emotioneel dingen gaat loslaten. Dat kan boosheid zijn of verdriet. Of je kunt je bewust worden van patronen die er zijn ´ingeslopen´ en die je eigenlijk helemaal niet voeden. Door gedurende zes weken alleen maar te voelen waar je behoeftes liggen en je op een goede manier te voeden in de meest ruime zin van het woord, geef je jezelf een prachtig cadeau dat nog lange tijd zal nawerken.

Ondersteun je lever, nieren en lymfe in hun ontgiftende en reinigende taak bijvoorbeeld met een Trias kuur van Heel. Verder door dagelijkse lichaamsbeweging (wandelen, fietsen, zwemmen, sporten), sauna, wisseldouches en wisselvoetbaden, ademhalings- en ontspanningsoefeningen, voetreflextherapie, ontspannende lichaamsmassage, kruidentheeën ter ondersteuning van bepaalde orgaanstelsels.

Basisch zout

Eén of tweemaal daags een theelepel van een volledige zoutoplossing (Sole) in een glas water is een goedkope en effectieve manier om basen toe te voegen. Deze zoutoplossing maak je door (Himalaya)bergzout of (Keltisch)zeezout op te lossen in een glazen kan met gezuiverd (bron)water. Zorg ervoor dat je een volledige oplossing hebt, zodanig dat er op de bodem nog zoutkristallen zichtbaar zijn. Deze zoutoplossing bevat tientallen mineralen en sporenelementen waarvan het spectrum een nauwe overeenkomst vertoont met het profiel van mineralen in ons lichaam. Hiermee houd je het mineralenevenwicht in je bloed in stand. Een zoutbad voor je voeten of voor je hele lichaam ontgift en vitaliseert.

Hoe ziet het zuurbasen voedingspatroon er uit?

Uitgaande van een periode van zes weken:

Week 1
Gedurende een week voorafgaand aan het dieet, worden geleidelijk de verzurende voedingsmiddelen weggelaten. Wat moet je vooral niet gebruiken:
• koffie - zwarte thee – koolzuurhoudende dranken of vruchtensappen uit een pak
• alcohol
• suiker - zout
• chocolade
• zuurvormende eiwitten als vlees, oude of gebakken kaas
• dierlijke vetten en braadvetten
• alle kant-en-klaar gerechten
• het is wenselijk om te stoppen met roken.
Probeer in de eerste week per dag één of meer van de niet-toegestane producten weg te laten.

Week 2-5
Van dierlijke producten wordt overgegaan naar plantaardige voedingsmiddelen. Dit geldt niet voor de zure melkproducten zoals kwark, karnemelk. Vervolgens wordt er overgeschakeld naar een eiwitarm en koolhydraat- en mineraalrijk dieet.

Week 6
Gedurende een week na afloop van het dieet worden geleidelijk weer meer voedingsmiddelen toegevoegd. Het is belangrijk goed contact te houden met je verzadigingsreflex.

Het basisch dieet bestaat uit:
300 gram gekookte granen (inclusief zuurdesembrood), zoals spelt, boekweit, zilvervliesrijst, gerst, gierst, haver.
200 tot 300 gram zure melkproducten (biogarde, kwark, karnemelk) en zeer jonge, verse (geiten)kaas. Begin de dag met een Budwig-papje (zie onder)
800 gram groente en fruit (nooit samen nuttigen). Sinaasappels beter vermijden.
Drinken: alle kruidentheeën, (bron) water en eventueel surrogaatkoffie. Minimale inname 2 liter per dag.

Budwigpapje
100 gram magere kwark of biogarde (moet bereid zijn uit rechtsdraaiend melkzuur) vermengen met 1 eetlepel lijnzaadolie; eventueel een halve tot een hele eetlepel heel lijnzaad erdoor, het sap van een halve citroen of grapefruit en een handje ongezwavelde rozijnen. Aan te vullen met vers, liefst biologisch fruit van het seizoen. Als er sprake is van verstopping kunnen geweekte pruimen of vijgen (ongezwaveld) toegevoegd worden.
Een goede handleiding over de basische waarden van voedingsmiddelen is de “De actuele voedingswijzer” van Elsa Vleer (Ankh-Hermes).

Besef van andere verzurende factoren 

Er zijn meer factoren die tot verzuring kunnen leiden:
• Straling – elektrosmog
• Geopatische belasting vanuit de aarde
• Milieu-invloeden van buitenaf(gifstoffen)
• teveel eten – geen contact met verzadigingsreflex
• te snel eten en onregelmatige etenstijden
• drinken tijdens de maaltijd – de maagsappen worden verdund en de omzettingprocessen hierdoor verstoord
• kant en klare maaltijden bevatten veel toevoegingen
• verkeerde manier van ademen
• communicatie
• geluid en beeld (tv), reuk
• zorgen, verdriet
• stress
• negatieve gedachten over jezelf
• je eigen behoeften en wensen negeren

Iedereen beleeft een reinigingsperiode op zijn eigen manier. Twijfel je of het iets voor je is of wil je ondersteuning door middel van Energetische massage en/of Klankheling en Helende Lichtdruppels? Voel je welkom voor de specifieke begeleiding en ondersteuning die je even nodig hebt.

Wil je meer lezen over dit onderwerp, lees dan 'Verbasing over verzuring', over de invloed van zuren en basen op voeding, vitaliteit en leefstijl, van Florentine van Vollenhoven, ISBN 978 90 829393 09/ NUR861, MEI Uitgeverij Amsterdam 2018

Plaats een reactie

Geverifieerd door ExactMetrics